ד"ר אסף רום הוא חוקר ומרצה בחוג לכלכלה באוניברסיטה העברית. נפגשנו איתו במסגרת 'פורום סטודנטים לכלכלה' לדבר על לימודי הכלכלה ועל המחקר שלו. בחלקו הראשון של הראיון, פרש ד"ר רום תובנות מרתקות על עולם המחקר שלו בשווקים ללא מחירים, וכיצד יש להבין לכלכלנים יתרון בהבנת זירות אלו. בחלק זה, מציג רום תובנות לגבי המטרות והמבנה של לימודי התואר הראשון.
ד"ר רום התחיל את לימודי התואר הראשון שלו באוניברסיטה העברית במתמטיקה, כלכלה, ותוכנית אמירים רוח. המשיך לתואר שני בכלכלה ובמכון לחקר הרציונאליות, ולמד לדוקטורט באוניברסיטת הרווארד. עם קבלת תואר הד"ר, חזר היישר למחלקה לכלכלה בירושלים.
תובנות כלכליות על סוגיות אקטואליות והצעות לשיפור התואר ראשון
"אני חוקר תורת המשחקים ומיקרו-כלכלה. זה לא נותן לי יתרון על כל אחד שיש לו מעט הבנה כלכלית ומתמצא בסוגיות אקטואליות. כמובן, יש אנשים במחלקה שהם מומחים לתחומים שונים ובהחלט יש להם יתרון משמעותי בניתוח סוגיות כאלה.
אילו הצעות לשיפור יש לך ללימודי התואר הראשון?
תכנית התואר הראשון בכלכלה באמת בעייתית, בייחוד במובן שהיא לא סגורה על המטרות שלה. זה ברור לא רק לתלמידים תוך כדי הלימודים ולא רק לבוגרי התכנית, אלא גם למרצים בחוג.
הבעיה היא שיש פשרה בלימודי הכלכלה: דבר ראשון, יש הרבה תלמידים בכלכלה שבעצם רצו סוג של מנע"ס מתוגבר, שרצו לשדר סיגנל חזק יותר כשהם יוצאים לשוק העבודה, וגם שילמדו אותם על שוק ההון ועל להיות כלכלנים באזרחות יותר לעומק. התואר הראשון קצת מחמיץ את האנשים האלה. הם אמנם יוצאים עם הסיגנל שיש להם יכולת ללמוד, אבל הם לא מקבלים את מה שהם היו רוצים ללמוד. יכול להיות שמצבם היה יותר טוב אם היו לומדים מנע"ס, מבחינת מה שמעניין אותם. הם לא רוצים מודלים, ולא תאוריה… הם רוצים לדעת Black & Scholes (מודל מרכזי במימון לתמחור נכסים פיננסיים) שלא מלמדים כאן, אלא אם לוקחים קורסים מתקדמים במימון. לעומתם, יש את המעטים שרוצים להמשיך למחקר. להם נותנים את הבסיס של חשיבה כלכלית, אבל הם לא לומדים מתמטיקה ברמה מספיק גבוהה. באופן משונה, כיום תואר ראשון במתמטיקה או במדעי המחשב יכול להכין בצורה טובה יותר לתואר שני בכלכלה (מאשר תואר ראשון) בזכות הכלים שמלמדים בהם. מנגד יש אנשים שרוצים שלימודי הכלכלה יכילו יותר היסטוריה ופילוסופיה של הכלכלה, וגם להם לא נותנים את מה שהם רוצים, חוץ משני קורסי בחירה בשנה ג'. אני שמעתי את השם "מרקס" פעם אחת בתואר הראשון, ולמדתי יותר באמירים על פילוסופיה כלכלית מאשר בכלכלה, זה קצת אבסורדי גם כן. אבל כיום יש במחלקה הרבה מרצים חדשים ורובם כן חותרים לשנות את זה, וכמובן שיש את פכ"מ. למשל יש קורס יותר מתקדם באקונומטריקה שנותן כלים אמפיריים (הקורס החדש של ד"ר איזנברג, "העדפות צרכנים וכוח שוק") באמת מעולים, שיעזרו גם למי שרוצה לעסוק בפרקטיקה ככלכלן אחרי התואר. יש גם את "הרכש החדש" יניי שפיצר שהוא היסטוריון כלכלי ויעביר קורסים בהיסטוריה כלכלית שגם בתואר ראשון יוכלו לקחת. אבל במסגרת תכנית התואר הבסיסית, אין, ולדעתי גם לא יהיה שינוי משמעותי בזמן הקרוב אם לא יחליטו החלטה. ההחלטה הזו תוכל לעלות לחוג בהרבה: אם נניח שמחליטים שמטרת התואר הראשון היא להכין אנשים לתואר השני – יתכן והרישום ירד בחצי, כי התואר יהיה הרבה יותר קשה וכבר ממש לא יתאים למי שלא מעוניין במסלול מחקרי.
אם אני הייתי צריך לבחור, בלי לדעת הרבה, הייתי רוצה לעשות לימודי כלכלה שרמת השנה הראשונה שלהם מקבילה לשנה השנייה של לימודי כלכלה היום: מחירים, מקרו ומתמטיקה יותר מותאמת. חדו"א הוא קורס פחות רלוונטי לכלכלה והיה אפשר ללמד איך לגשת להוכחות. במדעי המחשב למשל, הסטודנטים לומדים אינפי במחלקה למתמטיקה. אני מעדיף שכל התלמידים ילמדו אינפי' 1 מאפשר חדו"א א' וב', וכך אפשר לנצל את עודף הנקודות לדברים אחרים.
[לסיכום,] אני הייתי מעצב את תכנית התואר הראשון כך שהיא תכין בצורה טובה יותר ללימודי התואר השני בכלכלה, על ידי דרישות גבוהות יותר מבחינת התוכן. עם קיצור הקורסים המבואיים, היינו חוסכים זמן וגם היינו מצליחים להכניס יותר חומר פרקטי כך שמי שמסיים תואר ראשון יכול להיות ברמה של מי שמסיים היום תואר שני. נכון להיום, התואר הראשון בכלכלה ידוע כקשה, אבל אני חושב שהתלמידים שמתקבלים לחוג מסוגלים להרבה יותר ממה שהם חושבים. יש לנו את רף הקבלה מהגבוהים ביותר באוניברסיטה, ומגיעים אלינו תלמידים מצוינים, ומגיע להם שיאתגרו אותם ויזניקו אותם לרמה הבאה. למשל, בתואר ראשון במדעי המחשב, הם טוחנים חומר תיאורטי ותרגילי תכנות, קשה להם, אבל אני חושב שהם יוצאים נשכרים מזה יותר מאשר אם היו עושים להם חיים קלים ומקצצים להם את שעות התכנות או את החומר התיאורטי.
תוספת של ד"ר אסף רום לאחר הריאיון: אחרי מחשבה נוספת רבה, אני חוזר בי משתי הפסקאות האחרונות. אין סיבה להניח שהתואר הראשון בכלכלה צריך דווקא להיות הכנה לתואר שני בכלכלה. יכול להיות שעדיף באמת היה אם היינו דווקא עושים מסלול שמכין יותר ל"אזרחות". בדיעבד אני סבור שלפני שעושים שינויים, צריך להבין גם מה הציפיות של הסטודנטים מהתואר בכלכלה, וגם מה הציפיות של האוניברסיטה והמל"ג מבוגרי החוג. בעיניי הגיע בהחלט הזמן להבין את זה.
אנו ממליצים בחום למתעניינים בתחום המחקר של ד"ר רום לבחון את האפשרות להרישם לקורס שרום מלמד השנה עבור תלמידי שנה ג: "מכרזים: תיאוריה ומעשה" או לבוא כשומעים חופשיים!